ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ό,τι συμβαίνει στην ορχήστρα μας, ίσως και παραέξω, ό,τι ΜΑΣ αρέσει και ό,τι όχι, ό,τι ΣΑΣ αρέσει και ό,τι όχι,

για ό,τι ανησυχούμε και για ό,τι χαιρόμαστε, για ό,τι αγαπούμε και για ό,τι απευχόμαστε, ένα παράθυρο ανοιχτό προς τα μέσα και προς τα έξω...

καλώς μας ήρθατε!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

To BBC προειδοποιεί τους μουσικούς για τον θόρυβο

Αντιγράφουμε και μεταφράζουμε από το περιοδικό The STRAD του Νοεμβρίου 2011, ένα εξαιρετικό περιοδικό για μουσικούς και όχι μόνο...



Το BBC εξέδωσε νέο οδηγία σχετικά με την προστασία της ακοής των μουσικών από τον θόρυβο. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο απασχολεί περίπου 480 μουσικούς , εξέδωσε 48σέλιδο έντυπο μετά από συνάντηση με την ένωση βρετανικών ορχηστρών καθώς και άλλων σχετικών μουσικών οργανισμών τον Ιούλιο, για να συζητήσουν σχετικά με την κλασσική μουσική, τον θόρυβο και την ακοή.
Τον οδηγό συνέταξε ο διευθυντής ασφαλείας του BBC ερευνώντας για έναν χρόνο την έκθεση των μουσικών στον θόρυβο σε περισσότερες από 30 αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο οδηγός σκιαγραφεί τα προβλήματα ακοής, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τους μουσικούς που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου, -όπως εμβοές και υπερακουσία, μια υπερβολική ευαισθησία σε ορισμένες περιοχές συχνοτήτων- και συνιστά μια σειρά από προληπτικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την χρήση ωτοασπίδων, το κάθισμα σε μεγαλύτερη απόσταση, την χρήση ηχοπετασμάτων μπροστά από όργανα που παράγουν υψηλές συχνότητες και να έχουν διαλείμματα ησυχίας . Σύμφωνα με την οδηγία, οι μουσικοί των δευτέρων βιολιών βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου.
Η Σάρα Φριστόουν, μουσικός των δευτέρων βιολιών της ΒΒC Concert Orchestra χαιρέτισε την οδηγία: «Είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό θέμα και όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που σταμάτησαν να παίζουν επειδή έχασαν την ακοή τους».
Ο Ντάνιελ Μέγιερ, μουσικός των δευτέρων βιολιών της ΒΒC Symphony Orchestra ήταν επίσης ευχαριστημένος με τις συστάσεις. Είπε ότι ήδη πολλοί μουσικοί των ορχηστρών του BBC χρησιμοποιούν ωτοασπίδες και η διάταξη των καθισμάτων τους αλλάζει συχνά, όταν τα επίπεδα θορύβου είναι πολύ υψηλά. Αν τα μέτρα εφαρμόζονται με λογικό τρόπο, είπε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα……

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ...

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ!




ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ



Η ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΣΕΛΑΜΣΗ

ΑΝΑΜΕΤΡΑΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ, ΡΙΜΣΚΙ ΚΟΡΣΑΚΟΦ, ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΕ ΦΑΛΙΑ






ΚΑΙ ΌΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΗ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ΑΡΧΙΚΗΠΟΥΡΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΤΖΕΛΟ ΚΑΒΑΛΛΑΡΟ,  ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΑΞΙΟΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΗΝ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ 20:30

ΣΤΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΚΡΟΑΣΗ!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΝΟΤΑΣ

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ + 1

φέρνουν την " ΣΙΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ" του Γερμανού συνθέτη Bernd Alois Zimmermann

πρόσωπο με πρόσωπο με την
 Συμφωνία του Παρισιού του Wolfgang Amadeus Mozart,



την εισαγωγή του Αυστριακού συνθέτη για την όπερα Ντον Τζοβάνι



και το πιο γνωστό του και αγαπητό κοντσέρτο για βιολί αρ. 5 σε λα ελάσσονα,



παιγμένο από τον Ρουμάνο βιολονίστα Σέρτζιου Ναστάσα,

που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εξάρχων της  Καμεράτα ορχήστρας Φίλων της Μουσικής.

Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Βασίλης Χριστόπουλος.

Ενδιαφέρουσα συνύπαρξη ενός συνθέτη του 20 αιώνα με τον πιο γνωστό συνθέτη όλων των εποχών

Ο Zimmermann γεννήθηκε στην Bliesheim κοντά στην Κολωνία . Μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια, παρακολουθώντας ένα αυστηρό καθολικό σχολείο και στην συνέχεια σπούδασε παιδαγωγικά με ειδίκευση στην μουσική εκπαίδευση, μουσικολογία και σύνθεση.
Με δυο υποτροφίες για τη Villa Massimo στο ενεργητικό του και την θέση του καθηγητή  σύνθεσης στο μουσικό πανεπιστήμιο της Κολωνίας  και μετά την όπερά του "οι Στρατιώτες" που τον έκανε διάσημο, άνοιξε ο δρόμος με υποτροφία για την ακαδημία των τεχνών του Βερολίνου.
Όμως χρόνια προβλήματα υγείας, μια σπάνια δερματική πάθηση που προσέβαλε και την όρασή του, τον οδήγησε σε κατάθλιψη και τελικά σε αυτοκτονία τον Αύγουστο του 1970.
Άφησε πίσω του πολλά έργα, άλλα σε ατονικό στυλ, άλλα σε δωδεκαφθογγικό, άλλα με σειραϊκή μορφή, αλλά και με μεγάλη επιρροή από την παράδοση και την μεγάλη του αγάπη την τζαζ.
 Έγραψε και μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, γενικά δηλ μουσική επένδυση για εικόνα.
Η όπερά του "οι Στρατιώτες" αν και αρχικά θεωρήθηκε έργο μη εκτελεστό λόγω του μεγάλου αριθμού εκτελεστών που απαιτούσε, τελικά έκανε πρεμιέρα το 1965. Και ήταν αυτό που τον έκανε διάσημο.  Λίγο πριν τον θάνατό του δούλευε μια νέα όπερα, την Μήδεια.

Σας περιμένουμε στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
αύριο
Παρασκευή 4/11/2011 και ώρα 20:30

Καλή σας ακρόαση!